Maszynka do mielenia bakalii
To rzecz absolutnie niezbędna dla każdego, kto lubi wypieki. Nie zastąpi jej ani młynek do kawy, ani maszynka do mielenia mięsa, ani tarka.
Kupując maszynkę do mielenia bakalii powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby była przykręcana do blatu. Maszynki na przyssawki przeważnie działają źle, często się odczepiają podczas pracy i szybko się psują. Ręczną maszynkę do mielenia bakalii można zastąpić elektryczną tarką, jeśli ma tarczę o odpowiednio małych otworach. Dzięki tarce do bakalii możemy zemleć orzechy i migdały na mąkę przydatną na przykład do pieczenia tortów orzechowych czy migdałowych lub posypywania deserów. Przed mieleniem warto upewnić się, że orzechy są suche (w razie potrzeby dobrze jest je trochę podsuszyć) i czy orzechy włoskie nie mają resztek łupin, które blokują urządzenie. O wiele łatwiej je usunąć z orzechów przed mieleniem niż wyciągać z maszynki.
mow