Tradycyjny garnek do grzańca przypomina samowar. Współcześnie można go kupić wyłącznie na rynkach staroci w krajach skandynawskich, w Rosji, na Litwie, Łotwie lub w Estonii. Dziś samowary ogrzewane węglem drzewnym zastępuje się garnuszkami na tilajty. Wino podgrzewa się w zwykłym garnku i gorące przelewa do garnka podgrzewacza. Dobry podgrzewacz powinien mieć pokrywkę i chochelkę.
Garnek do grzanego wina lub piwa
Drukuj
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...