Gundel palascinta zostały wymyślone przez właściciela budapesztańskiej restauracji Karola Gundla. To właśnie węgierski restaurator stworzył pierwsz...
Kuchnia
-
Węgierskie naleśniki palaczinki (Gund...
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Porcja dla Składników 17 -
Polskie sushi z łososiem
Polska odpowiedź na wyzwanie jakim jest przygotowanie klasycznego sushi. Pysznym pomysłem jest zawinięcie w naleśniczkach łososia smakowego z odrob...
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Porcja dla Składników 12 -
Kolorowe naleśniki dla niejadka
"Sushi po polsku" czyli naleśniki z kolorowym, wytrawnym nadzieniem to znakomity pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi.
-
Jak postępować z bakłażanem
Bakłażany to wdzięczy surowiec do kuchennych eksperymentów. Należy jednak właściwie się z nimi obchodzić.
-
Roladki z bakłażana z serem
Pieczony bakłażan to znakomita baza do różnych przekąsek.
Czas przygotowania 15 min. Trudność Czas oczekiwania 15 min. Porcja dla Składników 5 -
Awanturka – pasta z ryby i twarogu
Awanturka, czyli tradycyjna pasta z wędzonej ryby i twarogu. W zależności od regionu Polski receptury na to smarowidło do pieczywa są różne. W nasz...
Czas przygotowania 10 min. Trudność Porcja dla Składników 9 -
Tradycyjny amerykański chlebek bananowy
Tradycyjny amerykański wypiek, który sytuuję się pomiędzy chlebem a ciastem. Oryginalnie przepis na to danie pochodzi z XIX wieku. Chlebek bananowy...
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Porcja dla Składników 10 -
Kotlet schabowy domowy
Dobrej jakości schab wieprzowy otoczony jest cienką warstwą tłuszczu. Cienkie włókna tłuszczu przerastają też samo mięso nadając mu marmurkową stru...
Czas przygotowania 30 min. Trudność Porcja dla Składników 7 -
Pastéis de Nata
Te najsłynniejsze portugalskie ciasteczka najczęściej towarzyszą porannej kawie. Najbardziej klasyczna wersja aromatyzowana jest cynamonem i cytryn...
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Porcja dla Składników 8
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...