Pikantny smalczyk to kwintesencja kuchni węgierskiej. Nie tylko ze względu na sam smalec, który jest podstawowym tłuszczem używanym do smażenia. Ws...
Kuchnia
-
-
Hiszpańska marmolada z pigwy
Duże owoce pigwy właśnie pojawiają się na bazarach. Zrobimy z nich hiszpański i portugalski przysmak dolce de membrillo, czyli twardą marmoladę, kt...
Czas przygotowania 2 godz. Trudność Porcja dla Składników 4 -
Pasta con le sarde. Sycylijski makaro...
Ten mało jeszcze w Polsce znany makaron przygotowuje sie naczęściej właśnie we wrześniu kiedy można dostać świeże sardynki i dziki koper włoski. Dz...
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Porcja dla Składników 10 -
Powidła czas zacząć!
Rolnicy na targu powiedzieli mi, że w tym roku trzeba się spieszyć z robieniem powideł śliwkowych.
-
Kolorowe naleśniki
Znakomite do szkolnej śniadaniówki, na wycieczki i na przyjęcie nie tylko dla dzieci.
Czas przygotowania 3 godz. Trudność Porcja dla Składników 17 -
Pieczona dorada po hiszpańsku
Klasyczny sposób przygotowywania dorady. Szybki, nie wymagający wiele wysiłku i bardzo efektowny.
Czas przygotowania 30 min. Trudność Porcja dla Składników 0 -
Sałatka szwabska
Solidna niemiecka jakość przejawia się nie tylko w przemyśle motoryzacyjnym ale także w kuchni. To danie mimo swojej prostoty, jest ciekawą propozy...
Czas przygotowania 20 min. Trudność Porcja dla Składników 12 -
Awanturka – pasta z ryby i twarogu
Awanturka, czyli tradycyjna pasta z wędzonej ryby i twarogu. W zależności od regionu Polski receptury na to smarowidło do pieczywa są różne. W nasz...
Czas przygotowania 10 min. Trudność Porcja dla Składników 10 -
Caldo verde. Portugalska zupa z jarmu...
Ta pożywna zupa jadana jest w Portugalii wraz z nadejściem chłodów. Teraz jest więc idealny moment żeby zacząć ją przygotowywać, zwłaszcza ze jarmu...
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Porcja dla Składników 7 -
Łosoś w cieście (Salmon en croute)
W sztuce kulinarnej termin „en croute” oznacza pokarm owinięty ciastem. Jednymi z klasycznych francuskich receptur z wykorzystaniem tej metody jest...
Czas przygotowania 25 min. Trudność Czas oczekiwania 25 min. Porcja dla Składników 11
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...