Sos vierge ("dziewiczy", pewnie od dużych ilości oliwy) obecnie klasyczny dodatek do ryb i skorupiaków, został spopularyzowany w latach 80-tych prz...
Kuchnia
-
-
Flaki po warszawsku z pulpetami
Flaki po warszawsku to w zasadzie nie zupa, a gęsta potrawa. Po wojnie przestała być prawie w ogóle podawana, ale dzisiaj powraca w wielkim stylu d...
Czas przygotowania Trudność Porcja dla Składników 17 -
Escabeche z boczniaków i papryki
Escabeche w kuchni hiszpańskiej to wszystko co jest najpierw usmażone a potem zamarynowane w słodkiej zalewie octowej. Najczęściej robi się w ten s...
Czas przygotowania 30 min. Trudność Porcja dla Składników 13 -
Satay z sosem orzechowym
Sos orzechowy wywodzi się z Indonezji, ale rozpowszechnił się w całej południowo-wschodniej Azji i spotkać go można w Tajlandii i Wietnamie, oraz w...
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Porcja dla Składników 20 -
Tadżin z kulkami rybnymi
Tadżin to nazwa naczynia i marokańskiego dania, które się w nim robi. Z braku takowego naczynia można potrawę przygotwoać w naczyniu żaroodpornym a...
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Porcja dla Składników 18 -
Potrawka z ogona wołowego
Absolutny klasyk regionalnej kuchni włoskiej, specjalność Rzymu. Niegdyś danie dla mniej zamożnych, dzisiaj elegancka potrawa. Włoska nazwa coda al...
Czas przygotowania 5 godz. Trudność Porcja dla Składników 15 -
Marynowany ser po czesku
W większości krajów marynuje się warzywa, Czesi natomiast marynują także wędliny i sery. Wymacerowany w oleju i przyprawach ser, najczęsciej podobn...
Czas przygotowania 30 min. Trudność Porcja dla Składników 11 -
Escalivada. Prosta katalońska sałatka...
Escalivar to po katalońsku "piec w popiele", dlatego ta sałatka najlepiej smakuje kiedy jest zrobiona z warzyw upieczonych w całości w popiele ogni...
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Porcja dla Składników 6 -
Gulasz z wołowiny, dyni i cieciorki
Pyszny, pożywny i rozgrzewający gulasz. Doskonale smakuje z chlebkiem pita albo ryżem.
Czas przygotowania 30 min. Trudność Czas oczekiwania 3 godz. Porcja dla Składników 14 -
Chlebek dyniowy
Chlebek z dyni to idealna przekąska do herbaty lub na drugie śniadanie. Doskonale smakuje z miodem, masłem orzechowym lub dżemem. W zależności od p...
Czas przygotowania 15 min. Trudność Czas oczekiwania 40 min. Porcja dla Składników 15
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...