Pomarańcza z goździkami
DrukujDziś w sklepach cytrusów i wszelkich egzotycznych owoców do wyboru, do koloru, ale czy to znaczy, że mamy pomarańcze koniecznie zastępować wymyślnym kumkwatem albo egzotycznym tangelo? Nie. „Przyrządźmy" je na świątecznie – doprawione. Najlepiej pachnącymi goździkami – zapach przypraw i korzeni to przecież zapach Gwiazdki. Nie ma nic prostszego niż pomarańczowy jeżyk.
Krok 1: pomarańcza
Kupmy kilka dużych i twardych pomarańczy o intensywnym, mocnym kolorze. Trzeba je dobrze umyć i wytrzeć.
Krok 2: goździki
Jeden obok drugiego wbijamy goździki w pomarańczową skórkę. Mocno dociskamy, żeby się przypadkiem nie wyślizgnęły.
Krok 3: wieszamy
Obwiązujemy pomarańczę jak paczkę ładną wstążeczką – na końcu robimy pętelkę, na której nasze dzieło może zawisnąć na choince czy gdzie sobie zażyczymy.
Uwaga: można też naszego jeżyka potraktować jak perfumy do domu. Kładziemy go w cieple, na przykład na kaloryferze – straci wtedy co prawda trochę na urodzie, stanie się niewielką ciemną kulką, ale jak będzie pachnieć!