Jak wybrać kieliszki?
DrukujWino czerwone wymaga dużych, szerokich kieliszków, żeby stykało się z powietrzem na jak największej powierzchni. To „otwiera” wino i wydobywa jego aromat. Wino białe potrzebuje mniejszego kieliszka, o węższym kielichu by bardziej skondensować aromat. Kieliszki do wina powinny być wykonane z przeźroczystego szkła, tak by kolor trunku był dokładnie widoczny. Szkło powinno być cienkie, żeby można było ogrzać wino ciepłem dłoni, dla wydobycia pełni aromatu. Nóżka powinna być dostatecznie długa by móc za nią złapać, kiedy wino jest dostatecznie ciepłe i jego dalsze podgrzewanie jest niewskazane. Rozmiar kieliszka powinien być na tyle duży by umożliwić zakręcenie winem w celu wydobycia pełni aromatu. Warto przypomnieć, że kieliszki napełnia się winem do 1/3 objętości.
Kieliszki do wina białego
Idealny kieliszek do wina białego ma wysoką nóżkę i jest smukły. Czasza ma kształt tulipana z delikatnie rozchylającymi się krawędziami. Jest mniejszy niż kieliszek do wina czerwonego gdyż białe wino nie potrzebuje na swej powierzchni dużego kontaktu z powietrzem. Białe wino zasadniczo ma delikatny aromat, który mógłby „zgubić się” w dużym kieliszku.
Kieliszki do wina czerwonego
Czasza w kształcie tulipana, zwężająca się ku górze, bardziej pękata niż przy kieliszkach do wina białego. Im starsze wino tym kieliszek powinien być większy i bardziej pękaty. Dzięki temu wino ma kontakt z powietrzem na szerszej powierzchni i można z niego wydobyć więcej aromatu.
Wśród kieliszków do wina czerwonego wyróżnia się:
- kieliszki typu Bordeaux – pękata czasza zwężająca się ku górze
- kieliszki typu burgund – czasza w kształcie tulipana, której krawędzie delikatnie rozchylają się.
Kieliszki do szampana i win musujących.
Kieliszek smukły, zwężający się ku górze. Taki kształt pozwala obserwować musowanie oraz powoduje, że bąbelki nie uciekają zbyt szybko.
Maryla Musidłowska