Domowy szczypiorek
DrukujSzczypior jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a jego właściwości bakteriobójcze pomagają przy wiosennych przeziębieniach. Jego walory smakowe wzbogacają aromat wielu potraw, a piękny, zielony kolor wspaniale ozdabia każdy talerz.
Domowa uprawa szczypioru jest niezwykle prosta. Kupując cebulę wybierzmy kilka niewielkich sztuk. Może trafią nam się takie, które już zaczęły kiełkować. Wybierzmy szeroką doniczkę lub plastikowy pojemnik i wypełnijmy go ziemią. Podłoże podlejmy, tak, aby było lekko wilgotne.
Cebule układamy na powierzchni ziemi, delikatnie je wciskając. Nie trzeba ich zakopywać, bo wtedy łatwo gniją. Doniczkę ustawmy na słonecznym parapecie i regularnie podlewajmy.
Po kilku dniach cebulki się ukorzenią i wypuszczą pióropusze szczypioru.
Posiekane liście szczypiorku można dodawać niemal do wszystkich dań, najlepiej posypując nimi już gotowe potrawy, gdyż podgrzewanie niszczy właściwości bakteriobójcze. Szczypior znakomicie komponuje się z pastami kanapkowymi, jajecznicą, omletem, białym serem oraz daniami z ziemniaków, wspaniale dekoruje zupy i sałatki.
Ula Zaborowska