Aronia – krzew bez wad
DrukujKoniec sierpnia to pora zbioru owoców aronii. Ułatwia nam to jednoczesne dojrzewanie wszystkich jagód na krzewie. Ponieważ sok aronii łatwo barwi skórę, najlepiej jest robić to w rękawiczkach. Zebrane jagody możemy przeznaczyć na soki, dżemy, galaretki i nalewki. Nadają się też do suszenia, kandyzowania i mrożenia. Jeśli nie możesz się zdecydować - wstaw owoce do lodówki. Dzięki dużej zawartości garbników są niezwykle trwałe i poczekają nawet przez kilka tygodni.
Jeśli nie lubisz cierpkiego posmaku aronii możesz przed robieniem z nich przetworów zamrozić owoce na 24 godziny. Innym sposobem jest dodanie do gotujących się jagód kilku listków wiśni. Aronia zmienia wtedy smak na łagodniejszy, a „zużyte” liście wyrzucamy przed nałożeniem przetworów do słoików. Bardzo smaczne są także dżemy z aronii w połączeniu z jabłkami i gruszkami, malinami i porzeczkami.
Dlaczego warto jeść aronię? Przede wszystkim z powodu niezwykłego bogactwa witamin i minerałów. Poza tym aronia zawiera antyoksydanty i wiele innych substancji, dzięki którym wzmacnia odporność, pomaga oczyścić organizm z toksyn, reguluje ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne, a nawet łagodzi skutki chemioterapii..
Aronia ma nie tylko walory użytkowe, jest także piękną rośliną ozdobną. Jej lśniące, ciemno zielone liście przebarwiają się jesienią na złoto i purpurowo. W maju aronia kwitnie obficie białymi kwiatkami o delikatnym zapachu, a pod koniec lata jest obsypana granatowymi jagodami.
Rośnie znakomicie w każdych warunkach. Nadaje się na żywopłoty. W naszym klimacie nigdy nie przemarza, bo potrafi przetrwać nawet czterdziestostopniowe mrozy na Syberii. Woli stanowiska słoneczne, ale będzie owocowała także w półcieniu. Nie wymaga przycinania, tylko najstarsze pędy możemy prześwietlać dla obfitszych plonów.
Najbardziej niezwykłą cechą aronii jest jej odporność na choroby. Mimo, że jest blisko spokrewniona z jarzębiną i innymi różowatymi, nie zapada na choroby grzybowe. Nie atakują jej szkodliwe owady i ślimaki. Dzięki temu nadaje się do uprawy w ogrodach ekologicznych, można ją z powodzeniem prowadzić bez użycia jakiejkolwiek chemii.
Jeśli więc jeśli nie masz jeszcze w ogrodzie aronii, radzę poszukać dla niej miejsca i sadzić czym prędzej!
Ula Zaborowska