Zimowe jabłuszko
DrukujW tym roku Święta będą raczej deszczowe i wietrzne, śniegu i szronu jak na lekarstwo. Na pocieszenie możemy jednak ozdobić świąteczny stół własnoręcznie wykonanymi, oszronionymi jabłuszkami.
Wybierzmy kilka ładnych jabłek, najlepiej o intensywnie czerwonej barwie. Umyjmy je i posmarujmy cieniutką warstwą oliwy. Z cienkiego papieru wytnijmy gwiazdeczki i przyklejmy do jabłek. Oczywiście nie trzeba używać kleju - papier znakomicie przyklei się do oliwy pokrywającej jabłko. Garść cukru pudru wysypmy na sitko. Ułóżmy jabłuszka na talerzu i obsypmy dokładnie cukrem pudrem, tak aby oblepił tłustą skórkę. Następnie ostrożnie zdejmijmy papierowe gwiazdki – odsłonią ładną, czerwoną skórkę.
Dodatkowo możemy na ogonkach jabłek wywiązać kokardki z rafii lub kraciastej wstążeczki, a na talerzu z jabłkami ułożyć jeszcze orzechy, szyszki lub kawałki cynamonu.
Jabłecznych Świąt!
Ula Zaborowska