Tulipany
DrukujUprawiane w Persji tulipany trafiły do ogrodów Europy pod koniec XVI wieku. I wtedy rozpoczęła się historia hodowli tych kwiatów w Holandii, która do dzisiaj pozostaje królową na tulipanowym rynku. Do chwili obecnej wyhodowano około 15 tysięcy odmian uprawnych tych wspaniałych roślin cebulowych, co czyni z nich jeden z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych kwiatów.
Dodatkowym atutem obecnych na rynku odmian jest ich duża trwałość w wazonie. Dawniej tulipany szybko się rozwijały i gubiły płatki. Nowe odmiany mogą stać w wazonie ponad 10 dni i choć wyrastają i zmieniają odcień – pozostają atrakcyjne.
Aby dodatkowo przedłużyć im życie, wstawiajmy je do bardzo zimnej i czystej wody, a wazon ustawiajmy z dala od źródeł ciepła. Co kilka dni podcinajmy łodygi ostrym nożykiem i zmieniajmy wodę w naczyniu.
W kwiaciarniach można też kupić tulipany w doniczkach. Podlewamy je umiarkowanie i też stawiamy w jak najchłodniejszym miejscu. Po przekwitnięciu cebulki można wysadzić do ogrodu, gdzie zakwitną za rok.
Ula Zaborowska