Serce na Dzień Mamy
DrukujNajlepsze prezenty, to te wykonane własnoręcznie. Serce z wiosennych kwiatów ucieszy każdą mamę. Może też być ciekawą dekoracją stołu.
Do wykonania serduszka potrzebujemy giętkiego drutu o średnicy ok 2 mm, cienkiego drucika lub nitki i kwiatów o dość miękkich łodygach. Możemy wykorzystać niezapominajki, stokrotki, bratki lub bez. Przed wykonaniem serduszka wstawmy kwiaty głęboko do wody, żeby później dłużej zachowały świeżość.
Z drutu wyginamy kształt serca . Aby stelaż był grubszy robimy go z drutu złożonego podwójnie, a nawet potrójnie. Można teraz owinąć drut mchem lub sianem mocując kolejne warstwy cienkim drucikiem lub nicią. Jeśli nie mamy mchu, mocujemy kwiatki bezpośrednio do drucianej formy. Większe kwiaty dajemy pojedynczo, a mniejsze od razu po kilka sztuk Takie małe bukieciki przykładamy kolejno do serduszka z drutu i mocujemy przy pomocy drucika, owijając delikatnie ich łodygi.
Możemy także ozdobić serce kokardą ze wstążki lub lnianego sznureczka.
Jeśli chcemy serduszko przechować do następnego dnia należy zapewnić kwiatom wilgoć. W tym celu na dużym talerzu lub tacy kładziemy dobrze zmoczoną ściereczkę, kładziemy na niej serduszko i przykrywamy drugą, również bardzo mokrą szmatką. Stawiamy w chłodnym miejscu
Serduszko można także zasuszyć na pamiątkę.
Ula Zaborowska