Pomysł na prezent - ocet domowej roboty
Drukuj
Przepis na ocet jest prosty: tydzień lub dziesięć dni przed dniem wręczenia prezentu zalewamy stosowne ingrediencje dobrej jakości octem winnym, ryżowym lub jabłkowym.
Ocet cytrynowo waniliowy z nutą kolendrową:
skórkę z 4 cytryn, 4 rozcięte wzdłuż laski wanilii, łyżkę utłuczonych ziaren kolendry zalać 500 ml octu jabłkowego. Po 10 dniach przecedzić przez gazę i przelać do ozdobnych buteleczek. Do każdej włożyć świeżą skórkę z cytryny, laskę wanilii i ziarenka kolendry. Idealny do cielęciny i indyka.
Ocet z kolendrą i trawą cytrynową:
pęczek świeżej kolendry, 4 zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej zalać 500 ml octu ryżowego. Po 10 dniach zlać do ozdobnych buteleczek do każdej włożyć po łodyżce przeciętej trawy cytrynowej i garści świeżych listków kolendry. Idealne do dań kuchni tajskiej.
Ocet malinowy:
500 g mrożonych malin zalać 500 ml octu winnego. Po 10 dniach zlać do ozdobnych buteleczek, do każdej włożyć kilka świeżych malin (mogą być mrożone). Znakomite do sosu winegret i do bejcowania kaczki.
Buteleczki z octem ozdabiamy ładnymi świątecznymi naklejkami i pakujemy w ozdobne torebki.
Maryla Musidłowska