Nagietki
DrukujNagietki to jednoroczne rośliny, kwitnące przez całe lato. Często przez wiele lat wysiewają się same, a kolejne pokolenia są równie okazałe i obficie kwitnące. Mają zazwyczaj kwiaty podobne do margerytek, pomarańczowe i żółte, ale obecnie można też kupić nasiona odmian o kwiatach kremowych, morelowych, łososiowych, o budowie pomponiastej, igiełkowej, pełnej; są też miniaturki nadające się do skalniaków i na balkony.
Nagietki rosną dobrze na każdej glebie, nie należy ich nawet zbyt mocno nawozić, bo będą miały tendencję do pokładania się. Natomiast lubią dość wilgotne podłoże, więc pamiętajmy o ich regularnym podlewaniu.
Kwiaty nagietka doskonale nadają się na kwiat cięty. Jeśli zerwiemy kwiaty w pełni rozkwitu, mogą stać w wodzie nawet przez dwa tygodnie. Nie szkodzą innym gatunkom, więc możemy używać ich w kompozycjach z innymi kwiatami ogrodowymi. Przed wstawieniem do wody trzeba tylko dokładnie oczyścić łodygi nagietków z liści, bo te bardzo łatwo gniją.
Pełna nazwa nagietka to nagietek lekarski. Świadczy to, o jego odwiecznym zastosowaniu w celach leczniczych. Surowcem zielarskim są płatki kwiatów, ale tylko odmiany podstawowej, w kolorze pomarańczowym. Nagietek działa głównie przeciwzapalnie i grzybobójczo, znajduje zastosowanie w kosmetyce. Jest składnikiem wielu maści, kremów i mieszanek do pielęgnacji i leczenia skóry.
Możemy zastosować go także do domowej produkcji toników i kremów.
Świeże płatki nagietka możemy dodawać do sałatek i dekorować nimi potrawy. Nie tylko są jadalne, ale zawierają wiele cennych składników, między innymi likopen, karoteny, magnez i witaminy.
Jeśli kwiatki nagietków wysuszymy w cienistym i przewiewnym miejscu nie stracą pięknego koloru i będą się nadawały do suchych bukietów. Natomiast same płatki możemy dodać do potpourri lub do ziołowej herbatki dla nadania jej pięknej barwy.
Ula Zaborowska