Lodowe latarenki

Drukuj
Zima co prawda jeszcze nas w tym roku nie skuła lodem, ale mrozy mają nadejść już niebawem. Możemy to wykorzystać i zrobić śliczne lodowe latarenki. Będą znakomitą dekoracją karnawałowej zabawy.

Klosze z lodu nie są co prawda zbyt trwałe, ale mogą nam służyć tak długo, jak długo temperatury będą poniżej zera. Najładniej wyglądają gdy ustawimy je w ogrodzie lub na tarasie. Można je też przynieść do domu i użyć do dekoracji stołu.  Niestety wtedy będą się roztapiały dość szybko i po kilku godzinach znikną. Trzeba je  więc wstawić do miseczki lub ustawić na talerzyku lub tacy. Do zrobienia lampionu  z lodu potrzebne nam będą dwa naczynia – większe i mniejsze. Mniejsze musi być o średnicy nieco większej niż świeca, którą wstawimy do lampionu. Zamiast dwóch naczyń można użyć foremek do pieczenia babek z dziurą w środku. Dobrze jednak, aby naczynka były dość wysokie, ładniej wtedy rozprasza się światło świecy. Jeśli używamy dwóch naczyń trzeba jedno wstawić do drugiego, a przestrzeń między nimi wypełnić wodą. Środkowe naczynie można obciążyć na przykład grochem. Do wody, dla dodatkowej dekoracji, można wrzucić kolorowe nasiona, owoce, liście lub gałązki. Ładnie wyglądają też skórki cytrusów. Następnie wystawiamy naczynia na mróz, a jeśli na zewnątrz jest za ciepło – do zamrażalnika. Gdy woda w naczynkach zamarznie wyjmujemy z nich lód. Aby sobie to ułatwić trzeba polać naczynia ciepłą wodą. (Uwaga! Jeśli naczynia są szklane, nie należy używać zbyt gorącej wody, bo pękną.) Teraz wystarczy ustawić lampion na podstawce, a do środka wstawić świece lub tealighty. Znakomity nastrój i wystrój gwarantowany.

Ula Zaborowska