Kraszanki ekologiczne

Drukuj
zdj. shutterstock
Barwienie jajek na wielkanocny stół, jest znakomitą zabawą nie tylko dla dzieci. Dodatkową atrakcją może być użycie naturalnych, ekologicznych barwników.

Obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu są pisanki i kraszanki – jajka barwione na różne kolory, ozdabiane malowanymi lub wydrapanymi wzorami, oklejane włóczką lub malowane woskiem. Technik zdobienia jajecznej skorupki, zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych jest bardzo wiele. Ciekawym sposobem jest także barwienie jaj w naturalnych wywarach i sokach. Uzyskuje się w ten sposób piękne barwy, a jajka tak ozdobione nadają się do jedzenia.

Przed barwieniem dobrze jest jaja dokładnie umyć, aby odtłuścić skorupkę. Do barwienia na jasne, pastelowe barwy wybierajmy jajka o jak najjaśniejszej i białej skorupce. Oczywiście kupujmy tylko jaja wiejskie, od kur z wolnego wybiegu.

Najbardziej popularne jest gotowanie jaj w wywarze z żółtych łusek cebuli. Uzyskujemy w ten sposób różne odcienie rudawych brązów w zależności od ilości użytej cebuli i czasu jaki jajka spędzą w wywarze. Równie łatwo jest ufarbować jajka w wywarze z czerwonej kapusty. Uzyskamy piękne odcienie błękitu. Wystarczy pół główki posiekanej kapusty gotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie, kapustę użyć do sałatki, a w wywarze namoczyć na kilka godzin ugotowane na twardo jaja.

Kolor żółty możemy uzyskać dodając do wody kilka łyżek kurkumy, pomarańczową barwę nada skorupkom sok z marchewki. Jeśli będziemy moczyć jajka przez godzinę w soku wyciśniętym z buraka uzyskamy kolor różowy, a jeśli pozostawimy je w soku na całą  noc – nabiorą  intensywnej barwy czerwonego wina.

Dla uzyskania intensywnego, ciemnego brązu trzeba ugotować jajka w naparze z kory dębu (do kupienia w aptece). Natomiast barwienie na zielono jest możliwe w soku z młodej trawy owsianej, w soku z pokrzywy lub w naparze z kwiatów bratka. Możliwości jest oczywiście jeszcze więcej, zachęcam do rozpoczęcia eksperymentów. 

Jeśli chcemy uzyskać kraszanki z połyskiem, należy skorupkę natrzeć odrobiną oliwy.  Można też wydrapać na nich wzory igłą lub namalować dodatkowe wzory innym sokiem lub wywarem. Wtedy z kraszanek zrobimy pisanki.

Ula  Zaborowska