Kiełkująca uprawa
DrukujNasiona kupione w sklepie ogrodniczym przeznaczone są do siania w ziemi i zawierają środki konserwujące oraz pestycydy, które są trujące. Aby wyhodować kiełki należy namoczyć nasiona w letniej, przegotowanej wodzie. Czas namaczania nasion zależny jest od ich wielkości. Większe moczymy 10 godzin, mniejsze o połowę krócej. Po tym czasie nasiona płuczemy i wysiewamy na wilgotnym podłożu: na gazie lub ligninie. Podlewamy je dwa razy dziennie. Nie mogą być nigdy suche. Plantacja powinna znajdować się w pomieszczeniu z temperaturą pokojową. Ustawiamy ją w dobrze naświetlonym miejscu, ale nie narażoną na pełne słońce. Kiełki można uprawiać również bez podłoża – w słoiku zamkniętym gazą. Wystarczy je przepłukiwać letnią wodą dwa, trzy razy dziennie. Na początku trzymamy słoik w pozycji leżącej. Kiedy wyrosną można słoik postawić. Kiełki są gotowe do jedzenia po 3-6 dniach, w zależności od rodzaju.
Redakcja