Czas piwonii
DrukujPoza ciekawym pokrojem całej rośliny i wspaniałością kwiatów, obdarzają nas pięknym, zmysłowym zapachem. W dodatku uprawa piwonii jest wyjątkowo mało kłopotliwa. Najpopularniejsze u nas odmiany są całkowicie mrozoodporne i nie wymagają osłon na zimę. Można je sadzić w słońcu lub w półcieniu, w żyznej i przepuszczalnej glebie. Lepiej jest nawozić je tylko do końca czerwca, bo przenawożone słabiej kwitną i łatwiej zapadają na choroby grzybowe. Chętnie rosną wiele lat w tym samym miejscu, przesadzone potrzebują sporo czasu na dobre ukorzenienie się. Poza popularnymi odmianami, są też piwonie mało znane, które możemy spotkać najczęściej w ogrodach botanicznych.. Nie są bylinami, ale krzewami, a nawet niewielkimi drzewami. Zalicza się do nich na przykład piwonia Delavaya, o podobnych do anemonów, purpurowych lub żółtych kwiatach.
Ze względu na swoje piękno i trwałość, piwonie są często używane jako kwiaty cięte. Najdłużej będą stały w wazonie gdy kupimy je w zamkniętych jeszcze, lekko pękających, pąkach. Coraz częściej piwonie są też wybierane jako elegancki kwiat do wiązanek ślubnych. Swoją urodą i zapachem mogą śmiało konkurować z różami.
Ula Zaborowska