Bukiet warzyw
Drukuj
Zielony kalafior ramonesco, brukselka, brokuły, podzielone na różyczki nie muszą iść do garnka lub na sałatkę… Można z nich zrobić zabawny bukiet. Zapachu dodadzą pachnące róże.
Do zielonego bukietu warzyw potrzebne będą patyczki do szaszłyków. Jeżeli kompozycję chcemy ułożyć w stosunkowo płaskim naczyniu, wypełnijmy je gąbką oazis. Można ją kupić w hurtowaniach kwiatów lub przez Internet. W łodyżki warzyw wbijmy patyczki, następnie ich drugi koniec wbijmy w gąbkę. Łodyżki róż wbijamy bezpośrednio w gąbkę. Następnie podlewamy gąbkę wodą i stawiamy naczynie z kompozycją kwiatowo warzywną na stole. Goście i domownicy będą zachwyceni bukietem, zwłaszcza jeżeli podamy dania przygotowane z warzyw do niego użytych. Zabłyśniemy kulinarno-dekoratorską fantazją.
Maryla Musidłowska